Contact ons

Nieuwsbrief

M

Aanmelden Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief

Record opname industrieel en logistiek vastgoed 2016

februari 14, 2017

Schiphol – 13 februari 2017. Met een totaal opnameniveau van bijna 1,9 miljoen vierkante meter in industrieel en logistiek vastgoed, kan 2016 als nieuw recordjaar worden bestempeld. Dit blijkt uit het recent uitgebrachte research rapport van INDUSTRIAL real estate partners.

Het rapport is gebaseerd op een database met uitsluitend gebruikers- en beleggingstransacties in 2016 vanaf 5.000 m² of meer, uitgezonderd huurverlengingen en nieuwbouw koopprojecten voor eigen gebruik.

Ruim 70% van de gebruikerstransacties had betrekking op het segment logistiek vastgoed. In dit segment werd bijna 1,4 miljoen vierkante meter opgenomen, hetgeen neerkomt op 7% groei ten opzichte van 2015.

Opvallend was het grote aantal Build to Suit projecten. In de top 10 van gebruikers transacties is slechts 1 transactie geregistreerd in een bestaand gebouw, de overige 9 betroffen nieuwbouw voor de eindgebruiker.

Eveneens opvallend was de trend naar de ontwikkeling van distributiecentra voor de markt. Het grote vertrouwen van beleggers in combinatie met de korte beslistermijn van logistiek gebruikers heeft ertoe geleid dat partijen als Standard Life, AEW, SEGRO, Exeter en Rockspring in 2016 startten met grootschalige projecten op speculatieve basis. Inmiddels zijn in deze projecten de eerste verhuurtransacties gedaan.

In 2016 werd door beleggers fors geïnvesteerd in logistiek vastgoed. Ondanks een kleine daling ten opzichte van 2015 bedroeg het investeringsvolume nog altijd € 890 miljoen, het één na hoogste niveau over de afgelopen 8 jaar. Het bruto aanvangsrendement op grade A product daalde tot net onder 5,5%.

Het complete researchrapport wordt op verzoek geheel vrijblijvend toegestuurd of via deze link worden gedownload: REPORT Industrial & Logistics real estate Dutch Market 2017

INDUSTRIAL real estate partners is een makelaarskantoor met primaire focus op industrieel en logistiek vastgoed en bestaat inmiddels 5 jaar. Vanuit de 3 vestigingen Amsterdam, Rotterdam en Tilburg staat het kantoor dagelijks in contact met logistieke gebruikers, beleggers, ontwikkelaars, bouwers en overheden.

Als adviseur was INDUSTRIAL real estate partners in 2016 betrokken bij ruim 325.000 m² aan gebruikerstransacties en € 128 miljoen aan beleggingsdeals.

Aanmelden Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief