Contact ons

Nieuwsbrief

M

Aanmelden Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief

Krap aanbod en stijgende rente bepalen logistieke vastgoedmarkt

februari 28, 2023

Schiphol, 28 februari 2023 – De aanhoudende vraag naar logistieke gebouwen vanuit zowel gebruikers als beleggers werd in 2022 afgeremd door gebrek aan aanbod en  gestegen rentes

Dit blijkt uit het zojuist verschenen research rapport “LOGISTICS REAL ESTATE, Dutch Market Report 2023”, uitgebracht door INDUSTRIAL real estate partners. Het makelaarskantoor, dat als enige in Nederland gespecialiseerd is in de markt voor logistiek en industrieel vastgoed en vanuit 3 kantoren actief is, registreert samen met Bak Property Research jaarlijks alle gebruikers- en beleggingstransacties in dit segment.

De totale opname in 2022 door gebruikers bedroeg 3,4 miljoen m², 18% minder dan in 2021. Door krapte in het aanbod is, ondanks gezonde vraag, de opname afgenomen. Een gebrek aan nieuwbouwlocaties leidde tot een daling van de opname van nieuwe gebouwen, terwijl de opname van bestaande gebouwen juist steeg.

In de beleggingsmarkt voor logistiek vastgoed leidde de stijgende rente tot een vertraging tegen het einde van het jaar. In totaal werd er voor € 4,7 miljard belegd, een daling van 8% ten opzichte van 2021. Net als bij de opname door gebruikers, zien we ook hier dat transacties daar plaats vonden waar aanbod was.

Daarnaast is de vraag iets verschoven van core naar value-add. Ook in de beleggingsmarkt heeft daardoor een verschuiving plaats gevonden van nieuwbouw naar bestaand en van de traditionele hotspots naar met name het oosten van het land. Prime yields bereikten in de eerste helft van 2022 een record van 3,3%. De markt is nu op zoek naar een nieuwe balans voor de core beleggingen. Intussen houdt de vraag naar value-add aan.

Het complete rapport is te downloaden via deze link.

Aanmelden Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief