Contact ons

Nieuwsbrief

M

Aanmelden Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief

Forse groei 2012 in logistieke vastgoed transacties

februari 11, 2013

De markt voor logistiek vastgoed in Nederland heeft over het afgelopen jaar enkele opmerkelijke ontwikkelingen laten zien. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door INDUSTRIAL real estate partners research.

Groei
Ten opzichte van 2011 is er sprake van een groei van circa 17% in het opnameniveau van grootschalige logistieke vastgoed. Uitschieter is de logistieke dienstverlener Rhenus; voor dit bedrijf wordt thans in Son en Breugel 55.000 m² distributieruimte ontwikkeld. Ook Philips, Microsoft,  en Post NL hebben omvangrijke logistieke ruimten gehuurd in 2012. De huurmarkt voor hoogwaardige en grootschalige gebouwen begint tekenen van schaarste te vertonen en geeft een compleet ander beeld dan de huurmarkt voor kantoren in Nederland, waar het aanbod groot is.

Het aantal grote beleggingstransacties is relatief beperkt gebleven. In totaal  hebben acht aansprekende verkopen plaatsgevonden in 2012 met een totaal transactie volume van circa 221 miljoen Euro. Bijna de helft van dit volume komt voort uit één transactie, zijnde de verwerving van een pakket logistieke gebouwen van bouwbedrijf Van de Ven door WDP, een van oorsprong Belgische belegger. Goed beleggingsproduct is schaars en gewild. Het bruto aanvangsrendement voor hoogwaardig product op een goede locatie houdt stand en begeeft zicht tussen de 7% en 8%.

Concentratie
Het jaar 2012 geeft sterk een beeld van “onder de rivieren” voor wat betreft de transactie locaties. Zeven van de tien grootste deals vonden plaats op de logistieke as Roosendaal – Venlo. Deze as, met sterk verbeterde binnenvaart terminals (barge terminals), blijkt bij uitstek  geschikt als doorvoerkanaal voor goederen vanuit Rotterdam richting Duitsland en overig Europa.

Opmerkelijk is het achterblijven van het gebied op en rond Schiphol. Door teruggelopen luchtvrachtcijfers  hebben hier weinig transacties in grotere volumes plaatsgevonden.

INDUSTRIAL real estate partners
Bijgevoegde factsheet is samengesteld door INDUSTRIAL real estate partners, een jonge en sterk groeiende makelaars organisatie. Vanuit de locaties Amsterdam, Rotterdam en Tilburg ligt hun focus volledig op grootschalig logistiek en industrieel vastgoed in heel Nederland.

 

Download de factsheet

 

Aanmelden Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief